Herkes pürüzsüz bir cilde, güçlü saç ve tırnaklara sahip olmak ister. Bunlara ve daha fit bir bedene sahip olmanın yolu sağlıklı beslenme programı uygulamaktan geçer. Son yıllarda şiddetlenen sağlıklı beslenme furyasıyla beraber pek çok kişi “Sağlıklı beslenme nedir, nasıl beslenmeliyiz?” gibi soruların cevaplarını araştırmaktadır. Listemizde bulunan adımları takip ederek kendiniz için uygun 1 aylık veya […]
Herkes pürüzsüz bir cilde, güçlü saç ve tırnaklara sahip olmak ister. Bunlara ve daha fit bir bedene sahip olmanın yolu sağlıklı beslenme programı uygulamaktan geçer. Son yıllarda şiddetlenen sağlıklı beslenme furyasıyla beraber pek çok kişi “Sağlıklı beslenme nedir, nasıl beslenmeliyiz?” gibi soruların cevaplarını araştırmaktadır.
Listemizde bulunan adımları takip ederek kendiniz için uygun 1 aylık veya 1 haftalık sağlıklı beslenme programı oluşturabilirsiniz. Uzun vadede sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için başlangıçta küçük adımlarla ilerlemeniz gerekmektedir.
Her gün 5 temel yiyecek grubunu tükettiğinizden emin olmalısınız. Günlük sağlıklı beslenme listesi içeriğinde et, süt, sebze, meyve, yağ ve tam tahıl içeren 5 temel yiyecek grubu olmalıdır.
Her gün yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Sağlıklı beslenme listesi kapsamında es geçilmeye en müsait olan şey sudur. Ancak her gün kilonuzu baz alarak hesaplayacağınız miktarda suyu mutlaka tüketmelisiniz. Sıvı alımı hem cilt sağlığınızı korur ve nemli bir cilde sahip olmanızı sağlar hem de metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Hepsinden önemlisi hücre sağlığınız için su oldukça önemlidir.
Hayvansal ve trans yağları günlük almanız gereken yağ içeriğinden çıkarın. Yağ alımı vücut için oldukça önemlidir. Ancak “Hayvansal ve trans yağlar sağlıklı beslenme önerileri arasında değildir.” demek doğru olacaktır. Bu yağ türleri cilt sağlığınızı bozacaktır. Sebum üretiminin azalmasına neden olarak sivilce artışına sebep olacak yağlar da bunlardır. Aynı zamanda çok daha ciddi kalp damar hastalıklarına da davetiye çıkarırlar. Bunlar yerine ikame olarak sağlıklı yağları tercih etmeniz sağlıklı beslenme menüsü için daha uygun olacaktır.
1 aylık sağlıklı beslenme programı oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta listenizde mutlaka A/C vitamini, antioksidan ve selenyum içeren gıdaların olmasıdır. Bu gıdalar taze sebze ve meyveler, balık, ceviz, fındık, süt ürünleridir.
Alkol ve sigara alışkanlığı kesinlikle sağlıklı beslenme önerileri arasında yer almaz. Birçok sağlık sorununa sebep olmanın yanı sıra bozuk bir cilde de sahip olmanıza sebep olur. Kırışıklık oluşumunu arttırır ve yorgun bir cilde yol açar. Alkol ve sigara alışkanlığının sağlıklı beslenme tablosu içinde yeri yoktur.
Sağlıklı beslenme listesi oluştururken çinko içeren yiyecekleri es geçmemek gerekmektedir. Sofranızda muhakkak çinko içeren besinler bulunmalıdır. Haftada birkaç defa balık ve deniz ürünleri tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme önerileri arasında süt ve yoğurt mutlaka bulunur. Kalsiyum alımı tüm vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Her gün 2 bardak süt içerek veya yoğurt tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Laktoz intöleransınız varsa buna uygun süt seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Günlük sağlıklı beslenme programına dahil etmeniz gereken en önemli gıdalar arasında lifli gıdalar bulunmaktadır. Lifli gıdalar hem bağırsak sağlığınız için hem de tırnak gelişiminiz için oldukça önemlidir. Kuru baklagillerde yüksek lifin yanı sıra protein de bulunur. Günlük beslenme programınıza kuru baklagilleri eklemek oldukça yararlı olacaktır.
Her gün 5 ila 9 porsiyon olacak şekilde meyve ve sebze tüketmelisiniz. Rengarenk olacak bu tabaklar hem sağlıklı beslenmenize hem de görsel memnuniyet yaşamanıza olanak tanıyacaktır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek beden sağlığınıza büyük ölçüde yarar sağlar.
Son ve en önemli adım da güvenli gıdalar tüketmenizdir. Sağlıklı beslenme nedir sorusunun yanıtlarından biri de işlenmiş gıdalardan mümkün oldukça uzak durmaktır. Sağlıklı beslenme ile ilgili son dönemde en çok dikkat edilen noktalardan biri yüksek korucu maddeler içeren ambalajlı gıdalardan kaçınmaktır. Bu gıdalar hem organlarınızın sağlığını bozar hem de cilt sağlığınıza geri dönüşsüz hasarlar bırakır.
Kendiniz için sağlıklı beslenme programı oluştururken listenizi tüm bu adımlara dikkat ederek yapmalısınız. Sağlıklı beslenmek tüm beden sağlığınızın yanı sıra ruh sağlığınıza da olumlu etki edecektir.